torstai 23. huhtikuuta 2009

Sormustinkukka (Digitalis purpurea) - esimerkki lääketeollisuuden alkuperäisestä sydänlääkemolekyylin lähteestä: FARMASEUTTINEN BIOLOG

Sormustinkukasta eristetty vaikuttava aine, digitoksiini, on tänäkin päivänä markkinoilla ja käytössä oleva halpa, tehokas sydänlääke.
Farmaseuttinen lääketeollisuus on luonut monet alkuperäislääkkeet luonnon lähteitä tutkimalla ja kehittänyt niistä synteettisiä molekyylejä.

"
Farmaseuttinen biologia (aikaisemmin farmakognosia) tutkii luonnosta saatavia lääkkeitten lähteitä. Ne ovat peräisin a) eläinkunnasta, b) mineraaleista, c) korkeammalle kehittyneistä kasveista tai d) kasviperäisistä fermentoiduista mikro-organismeista.
a) Eläinperäiset lääkkeellisesti käytettävät tuotteet kuuluvat kuivattujen rauhasten ja elimistä saatujen uutteiden lisäksi ennen kaikkea hormoneihin, fermentteihin ja antitoksiineihin.
b) Kasviperäiset vanhat lääkkeet olivat jo kauan käytössä. Nyt niiden käyttöä on vähennetty, mutta vielä nytkin ovat kasviperäiset: esim. morfiini, hyoscyamiini, ergobasiini, ergotamiini, strofantiini, digitoksiini jne. korvaamattomia käytössä.
Nykyinen tiede on löytänyt vain vähän uusia lääkekasveja, koska jo muinaiset kulttuurit ovat tunteneet ja käyttäneet niitä yleisesti jo vuosituhansien ajan. Nyt tutkitaankin sitä, voidaanko uusia tutkimusmenetelmiä käyttäen löytää uudenlaisia käyttötapoja lääkekasvien hyödyntämiseksi. Niitä käytetään kuitenkin nytkin esim. uusien steroidisapogeenien kasvisperäisinä raaka-aineina.
c) Kasvisperäisten lääkeaineiden alkuperästä voidaan mainita erilaisten mikro-organismien aineenvaihdunnan tuottamien antibioottien löytäminen ja tutkimus ( esim. penisillini ja salvarsaani). Tämän perusteella voidaankin pitää lähes puolta lääketeollisesti tuotettujen lääkkeiden alkuperää näiden tutkimusten tuloksena.
Mikro-organismien aineenvaihduntaan perustuvat myös monien vitamiinien, esim. B- 12-vitamiinin löytyminen.

(Lähde mukaillen suomennettuna: Lehrbuch der Pharmakognosie - Auf phytochemischer Grundlage; E.Steinnegger - R.Hänsel, - dritte neubearbeitete Auflage, Springer Velag Berlin . Heidelberg . New Yourk 1972)

Onkin todella surullista, että tämän lääkkeitten alkuperäisen alueen tutkiminen on nyt syrjäytetty lääketeollisuuden kemiallisten synteettisten molekyylien tutkimuksella eikä paljonkaan tutkimurahoitusta näihin tutkimuksiin saada EU:ssa tai USA:ssa. Tanska, Saksa, Sveitsi, Ranska sekä Kiina, Intia ja Japani panostavat kuitenkin vahvasti näihin tutkimuksiin.

Nyt kun tunnetaan jo varmasti ja tutkitusti, että esim. kasvin kokonaisuutteella on suurempi teho kuin siitä eristetyllä molekyylillä, aletaan näitä tutkimuksia arvostella ja vähätellä lääketeollisuuden piirissä. Kuitenkin tehdään jatkuvasti myös tutkimusta eloperäisten raaka-aineiden ENERGIASTA. Esim. amerikkalainen lääkäri Jon Barron on tehnyt uuden löydön tällä alueella ja nimennyt sen: The Barron Effect, jolla kasviuutteesta saadaan vielä tehokkaampi kuin vanhoista tinktuuroista = uutteista

(http://www.baselinenutritionals.com/index.php?display=barron_effect).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti